Либерализират енергийния пазар в началото на 2016 година
Либерализират енергийния пазар в началото на 2016 година / снимка: БГНЕС

Либерализирането на енергийния пазар в България ще се случи през първото тримесечие на 2016 г., стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира темата пред журналисти след подписването на споразумение между БЕХ и Световната банка за консултантски услуги, свързани с анализ на енергийния сектор, на НЕК и предстоящата либерализация на пазара. Предвиждаше се либерализацията на енергийния пазар у нас да се осъществи от 1 януари 2016 г.

Нашето намерение е либерализацията на пазара да бъде в началото на 2016 г., ще бъде може би от февруари или март, каза енергийният министър Теменужка Петкова. В отговор на въпрос възможно ли е токът за бита да мине на либерализиран пазар няколко месеца по-късно от официалното въвеждане, министърът каза, че ще се обсъждат различни възможности, включително и такъв вариант.

За нас е много важна информацията, която ще ни предостави Световната банка, предвижда се междинен доклад през ноември, за да се види към кой вариант е най-удачно да се пристъпи. Не изключваме нито един вариант, който може да е от полза за битовите потребители, за цялото ни общество и за стабилизиране на електроенергийния сектор, подчерта Теменужка Петкова.

Тя информира, че се водят разговори с ЕК във връзка със статута на българската енергийна борса, заради факта, че към момента едноличен собственик на капитала й е БЕХ. Колегите от ЕК имат свои виждания, във връзка с наличието на конфликт на интереси, коментира Петкова. По думите й е проучен опита в други страни с държавни борси, но те нямат пряка връзка с принципала. Имаме препоръка от ЕК българската независима енергийна борса да премине към Министерството на финансите, предприели сме подобни действия и това ще бъде факт, каза енергийният министър. Целта е борсата да бъде максимално независима и да изключва всякакви хипотези за конфликт на интереси или монополно отношение на държавната енергетика, добави тя.

Към момента НЕК дължи на двете американски ТЕЦ в комплекса "Марица изток" около 800 млн. лева, информира Петкова. За погасяването им се търси кредитен ресурс, тъй като НЕК и БЕХ не разполагат с нужните средства. Условие за намирането им е приключване на процедури по одобрение от банките кредиторки на двете централи и от КЕВР. За ТЕЦ "Ей И ЕС" тези процедури са приключили, а за "КонтурГлобал" се очаква да приключат до края на следващата седмица, коментира Петкова. След това ще бъде обявена процедура за избор на банки-кредиторки, които да осигурят на НЕК нужните 800 млн. лева. От тях 300 млн. ще отидат към мините, към които двете американски ТЕЦ имат задължения, добави тя.

Източник БТА