Към 2017-а покритието на страната с кадастрални карти ще стигне 35-40%
Към 2017-а покритието на страната с кадастрални карти ще стигне 35-40% / снимка: БГНЕС

Очаква се към 2017 година покритието на страната с кадастрални карти да достигне 35-40 процента, каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов във времето за парламентарен контрол. Той беше попитан от депутатът Димчо Михалевски за политиката на ведомството в областта на кадастъра, предаде БТА.

Държавата ще отпусне през 2014 година десет милиона лева /без ДДС/ за създаване на кадастрални карти в страната, каза министърът.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър е получила от 2001г. за тази дейност 79 млн. лева от държавата, а е внесла в бюджета събрани такси в размер на 96 млн. лв. като 58 млн. лева от тях са внесени в периода 2010 - 2012 година. Това означава, че кадастърът носи приходи за държавата и сигурност за гражданите, посочи Иван Данов.

Запитан как върви подготовката на картите на черноморските плажове министър Данов каза, че там проблем може да има само от становище на учени от БАН, според които 95 или 98 процента от площта на тези плажове са дюни или зараждащи се дюни.

Работи се по проект за промяна на Закона за кадастъра и имотния регистър, каза Иван Данов.

Към момента само 15 процента от страната е покрита с кадастрални карти, изтъкна Димчо Михалевски като посочи, че през последните години финансирането на тази дейност на практика е било спряно.

През 2014 година с кадастрални карти ще се сдобият последните осем района на София, ще се правят карти на 13 града и 28 други населени места, сред които и райони по Черноморското крайбрежие, каза министърът.

За 2015 и 2016 година ще са нужни по около 13 млн. лева годишно за създаването на кадастрални карти. Това са и възможностите на геодезически фирми у нас, посочи министър Данов.