Купуват два танкера за работа по Бургас-Александруполис
Купуват два танкера за работа по Бургас-Александруполис / netinfo
Собствениците на земите от българския участък на петролопровода БургасАлександруполис ще бъдат обезщетени по цени, равни на обезщетенията, които ще получат южните ни съседи. Това увери главният секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и шеф на българската проектна компания за нефтопровода Стефан Гунчев.

Той уточни, че ще се отчуждават земите, където ще помещават помпените станции и складовите помещения. На собствениците на останалите участници ще се плаща такса за преминаване. Земята в тези случаи ще може да се ползва, като ще има ограничения за строеж на съоръжения и трайни насаждения. Обезщетенията ще се изплащат от международната проектна компания.

Гунчев обясни, че предстои избор на фирма, която да актуализира българския проект за петролопровода и това най-вероятно ще е немската ILS. Планира се за нуждите на тръбата да бъдат купени два нови танкера. Те ще бъдат на българска територия и ще участват в превоза на петрола от Новоросийск до Бургас. Един такъв танкер струва между 80 000 000 и 200 000 000 долара.