Кунева против тримесечното отчитане на тока
Кунева против тримесечното отчитане на тока / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За потребителите в България е по-добре токът да се отчита на всеки месец. Това каза българският еврокомисар Меглена Кунева след участието си в регионалната конференция “Сигурни пазари и овластени потребители в глобализирания свят“. Тя се обяви категорично срещу тримесечното отчитане на тока, тъй като по думите й това не е подходяща практика за страна като България.

Тримесечното отчитане затруднява нашата икономика и не отговаря на нивото ни на потребление. Това каза еврокомисарят Меглена Кунева и допълни, че според тази практика, хората не могат да разпределят семейния си бюджет……

Дори най-богатите страни в Европа са възприели практиката на отчитане всеки месец, обясни еврокомисарят за защита на потребителите.

Според Кунева, в България няма конкуренция между електроразпределителните дружества и потребителите нямат избор. Кунева допълни, че в момента потребителските организации реално не могат да разберат как се формира себестойността на електроенергията. В този разговор на мен много ми липсват два органа. Единият е Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да бъде много активна, а другият е Комисията за защита на потребителите, каза Кунева.

Българският еврокомисар заяви, че сега започва усвояването на средства от европейските фондове за саниране на жилищата и енергоефективност, но трябва да се спазват някои условия. Наистина парите да отиват там, където трябва. Много бих съжалявала, ако тези проекти пропаднат, каза еврокомисарят.

Кунева подкрепи идеята за създаване на институцията енергиен омбудсман в България по подобие на тази във Великобритания.

На откриването на регионалната конференция присъства и премиерът Сергей Станишев, който отбеляза, че голямата цел на страните от Югоизточна Европа – членството в Европейския съюз, се препятства от икономически въпроси, политически проблеми, скорост на реформите, както и от самото състояние на Европейския съюз.