Кремиковски работници заплашват с гражданско неподчинение
Кремиковски работници заплашват с гражданско неподчинение / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ако правителството не вземе правилното решение за „Кремиковци” в срок до утре, от понеделник работниците започват протести с гражданско неподчинение, обяви председателят на федерация „Металици” Васил Яначков. Хиляди работници протестират в момента пред Министерски съвет.

Напрежението на протеста ескалира след като Васил Яначков каза пред работниците, че най-малкото, което може да направи правителството в момента, е да ги покани на среща и да предложи решение за спасяването на „Кремиковци” или социална програма, ако има съкратени работници. По думите му „въпреки световната финансова криза, всички правителства се справят с укрепването на икономката, българските управляващи трябва да направят този нищожен жест, като помогнат на „Кремиковци”.

„Не можем да приемем, че се взема най-лесното решение, а именно поетапното угасяване на мощностите в комбината”, допълни Яначков и обяви за виновник номер 1 министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. „С бездействието си министър Димитров се опита да затвори „Кремиковци” два пъти, но все още не е успял”, категоричен беше Яначков.

Протестиращите работници са до сградата на Министерския съвет и скандират с искания за оставки. Движението в зоната около площад „Независимост” е блокирано. Плътен кордон от полицаи огражда тротоара пред входа на МС.

Очаква се правителството да обсъди исканията на работниците в извънредна точка след заседанието в ранния следобед.