„Кремиковци” може да угасне, ако до 25 дни не се намери инвеститор
„Кремиковци” може да угасне, ако до 25 дни не се намери инвеститор / снимка: Sofia Photo Agency
Има реална опасност „Кремиковци” да бъде затворен, ако до 25 дни в комбината не влезе нов инвеститор, съобщиха от оперативното ръководство на "Кремиковци". Според синдиците на комбината в момента се водят предварителни разговори с евентуални бъдещи инвеститори, но няма заявен писмен интерес. По думите им до края на седмицата ще стане ясно бъдещето на „Кремиковци”.

Крайният срок за възстановяването на нормалното функциониране на трета доменна пещ и на коксохимическия завод изтича след няколко дни, алармираха от ръководството. Засега всички работници остават по местата си, а износът на продукция е максимално ограничен като превантивна мярка срещу кражби, обясниха директорите. Основна причина за критичното състояние на „Кремиковци” е неизпълненият договор с украинската компания „Ворскла стийл”, обясни синдикът Ана Миленкова.

„По този договор на „Ворскла Стийл” беше осигурен ексклузивитет. Това, което те можеха да работят, беше изключително предоставено на тях. Договорът действително няма предвидени неустойки. Правото дава възможност на всяка страна от договора, когато смята, че причината за неизпълнението е в другата страна, да потърси нанесените щети”, каза Миленкова.

Според Миленкова при изпълнение на договора с „Ворскла стийл” „Кремиковци” е натрупал задължения от 39 милиона лева и е регистрирал най-ниското производство на стомана и чугун от години насам.

От утре трябва да започне изплащането на заплатите на работниците за август, а до края на седмицата трябва да се изплатят и тези за септември.



Повече за случващото се в "Кремиковци" четете ТУК