Кредиторите на Гърция приемат положително новото й предложение
Кредиторите на Гърция приемат положително новото й предложение / Thinkstock/Getty Images

Кредиторите на Гърция (ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) проучиха новото предложение на правителството на Алексис Ципрас и го смятат за положително. Те виждат в това предложение основа за преговори за трети спасителен план в размер на 74 милиарда евро, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски източник.

"Трите институции се договориха да дадат положителна оценка на предложението за реформа, предадено в четвъртък вечерта от гръцкото правителство", каза източникът.

Гръцкият парламент одобри предложенията към кредиторите

Предложението, което възражда надеждата за постигане на споразумение, което да избегне на Атина излизане от еврозоната, ще бъде разгледано днес от финансовите министри от еврозоната на заседание в Брюксел.

Според същия европейски източник обаче срещата на Еврогрупата ще завърши "в най-добрия случай с политическо споразумение", а решението дали да се възобновят преговорите с Атина ще се вземе на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на 28-те в неделя в Брюксел.

Освен това, ако Гърция и европейските й партньори се договорят по този трети спасителен план за Атина, той ще трябва да бъде одобрен от най-малко осем парламента от еврозоната, като германският ще трябва да направи това два пъти, отбелязва АФП.

Направеното от гръцкото правителство предложение "е основа за преговори за трети спасителен план от 74 милиарда евро за три години: 16 милиарда от МВФ и 58 милиарда от Европейския стабилизационен механизъм, или една десета от капацитета му", подчерта европейският източник, отбелязвайки, че "това следователно не са нови пари".

Според друг европейски източник кредиторите са били "приятно изненадани" от документа, който Атина е изпратила в четвъртък. Те смятат, че той съдържа мерки "много подобни на предлаганите от Европейската комисия" в края на юни. В документа от 13 страници, озаглавен "Приоритетни действия и ангажименти", който бе оповестен в нощта на четвъртък срещу петък, Атина се ангажира да приеме голяма част от мерките, които бяха предложени от кредиторите на 26 юни и отхвърлени от гърците на референдум в неделя.

При споразумение с Гърция в неделя нещата няма да приключат

Предложенията на правителството на Ципрас действително изглеждат много сходни с последния текст на кредиторите по повечето спорни теми като пенсии, ДДС, приватизации или корпоративен данък, отбелязва АФП.

По време на дебатите в парламента премиерът Алексис Ципрас защити предложението за споразумение, което е направил на кредиторите, като същевременно призна, че то съдържа тежки мерки, които са далеч от предизборните обещания на управляващата крайна левица, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА