Кораб ще плава на всеки три часа по фериботната линия Силистра-Кълъраш
Кораб ще плава на всеки три часа по фериботната линия Силистра-Кълъраш / netinfo

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев официално откри фериботен терминал и ро-ро линия за връзка между Силистра и Кълъраш, а в бъдеще и до Украйна. Днес силистренският ферибот направи първи рейс.

На всеки три часа от двата бряга на Дунав ще тръгват корабите за фериботна връзка между Силистра и Кълъраш, обяви Константин Ненов, председател на съвета на директорите на концесионера “Дунавски индустриален парк”. Договорените с румънската страна такси са от 80 евро за ТИР-ове до 5 евро за мотоциклети. В началото на 2008 година ще има предоговаряне заради очакваното натоварване на трафика.

Това е първата концесия на зелено за публична инфраструктура, обяви при откриването на терминала министър Петър Мтафчиев. По думите му на концесионен принцип също ще бъдат изградени мостове над Дунав в района на Оряхово – Бекет, край Никопол и между Силистра и Кълъраш. Съоръженията ще са в рамките на програмата “Дунавски мостове”. “Убеден съм, че ЕК, изхождайки приоритетно към този вид транспорт за връзка със Западна Европа, ще създаде добри условия за неговото развитие”, каза министър Мутафчиев.