Контрабандата на цигари ощетява бюджета със 150 млн. лв.
Контрабандата на цигари ощетява бюджета със 150 млн. лв. / снимка: Sofia Photo Agency

Бюджетът губи около 150 млн. лв. годишно от неплатени акцизи върху контрабандно внесени цигари, съобщиха от Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия. Председателят на организацията Емил Димитров поиска „Булгартабак холдинг" да оповести официално пазарния си дял. Според изследване на МБМД близо 15% от продаваните у нас цигари са контрабандни. С още информация Татяна Димитрова

Изследването на МБМД е сред близо 5000 човека и показва, че 14.6% от тях пушат контрабандно внесени цигари, 20.1 на сто – легален внос. Така пазарният дял на „Булгартабак" се изчислява на 65.3%.

От Асоциацията на производителите и търговците на тютюневи изделия посочиха, че и според тяхно изследване нелегалният внос държи около 15% от пазара на цигари. Според Емил Димитров, председател на асоциацията, в развитите европейски страни процентът контрабанда е сведен до 5 на сто. Той призова да се затегне режима особено на фона на предстоящото ново вдигане на акцизите от 1 януари. „Нормално е, когато цените се увеличават, по-голямата разлика в цената да стимулира този процес. И тук е много важна превенцията на органите, които се грижат това да не се случва. Очаква се, че при вдигането на цената на всички цигари, да има опити за активизиране на нерегламентирания внос”, коментира Емил Димитров.

По данни на МБМД 49% от мъжете и 41% от жените у нас пушат. Първоначалният спад в броя изпушени цигари след предишното повишаване на цените вече е преодолян и наваксан, показват данните на агенцията.