КНСБ: Сребърният фонд не трябва да отива във втория стълб на пенсионната система
КНСБ: Сребърният фонд не трябва да отива във втория стълб на пенсионната система / снимка: Dariknews.bg, архив
КНСБ: Сребърният фонд не трябва да отива във втория стълб на пенсионната система
80076
КНСБ: Сребърният фонд не трябва да отива във втория стълб на пенсионната система
  • КНСБ: Сребърният фонд не трябва да отива във втория стълб на пенсионната система

Сребърният фонд не трябва да е във втория стълб на осигурителната система. Това заяви Ася Гонева от КНСБ. Тя обясни, че трябва да има избор за втора пенсия между държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд, но допълни, че Сребърният фонд няма нищо общо с допълнителното задължително пенсионно осигуряване и е с друго предназначение.

Според Ася Гонева практиката ще покаже, че механизмът трябва да се преосмисли.

Важно е да има избор за втора пенсия между държавното обществено осигуряване и частен пенсионен фонд, тъй като солидарната система дава възможности, които капиталовата, в този вид дефинирани вноски, не дава. Това обясни Ася Гонева от КНСБ. По думите й целият въпрос обаче е, че механизмът за това, коригиран след критиките, не е най-доброто решение.

„Сребърният фонд няма нищо общо с допълнителното задължително пенсионно осигуряване, той има друго предназначение. Средствата му са предвидени да се изхарчат изцяло в един определен момент. Не той да действа за години напред, а хората, които се осигуряват в универсалните пенсионни фондове, има млади хора, на които ще им предстоят десетки години напред, така че това е едно от нещата, които ние считаме, че не е добро решение и се надяваме, че практиката ще покаже, че трябва да се преосмисли", каза тя.

Ася Гонева допълни, че се надява привържениците в парламента на конкурентоспособността и на бизнеса за сметка на вноските, да не надделеят.