/ Thinkstock/Getty Images
Китай обяви, че ще ограничи износа на петрол за Северна Корея (КНДР) в съответствие със санкциите на ООН, наложени заради ядрената и ракетна програми на Пхенян, предадоха АП и Ройтерс, цитирайки изявление на китайското министерство на търговията.
 
Пекин е последният важен търговски партньор, доставчик на горива и дипломатически съюзник на севернокорейския режим, отбелязва АП.
 
Износът на рафиниран петрол за Северна Корея ще бъде ограничен до 2 млн. барела годишно. Продажбите на втечнен природен газ ще бъдат забранени изцяло. Не са известни размерите на сегашните китайски енергийни доставки за Пхенян, нито с колко ще бъдат намалени.
 
От 1 октомври Пекин забранява изцяло износа на рафинирани петролни продукти от КНДР.
 
Китай забрани и вноса на севернокорейски текстил от КНДР, съобщава министерството. Забраната влиза в сила незабавно. Текстилът е един от последните големи източници на чужда валута за комунистическия режим след наложените от ООН санкции, по силата на които Пекин спря да купува въглища, желязна руда, морски храни и други стоки.
 
90% от севернокорейската търговия се осъществява с Китай, което означава, че сътрудничеството на Пекин е от ключово значение за всички опити за спиране на севернокорейските програми за ядрени оръжия и ракети с голям обсег.
 
Китайските лидери дълго време защитаваха КНДР, но изразяват все по-голямо недоволство от режима на Ким Чен-ун. Те подкрепиха последните санкции на Съвета за сигурност на ООН, но не искат да оказват прекалени голям натиск върху режима, за да избегнат колапса му. Освен това те се противопоставят на мерки, от които може да страдат обикновените севернокорейци.
БТА