Картината на световната икономика е „сива” според Строс-Кан
Картината на световната икономика е „сива” според Строс-Кан / снимка: EPA/BGNES

Световната финансова криза все още може да причини щети на развиващите се страни, но бързите действия на централните банки в развитите страни означава, че "нещата не се развиват толкова зле", каза ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, цитиран от АФП.

След среща на финансовите министри и банкерите от страните на Г-20, Строс-Кан заяви, че акцентът в дискусиите пада на рязкото намаляване на икономическия растеж по света. "

За пръв път през следвоенния период имаме негативни прогнози за ръст на икономиката в развитите страни", подчерта той пред репортери. "Не само това, има и рискове, свързани с липсата на капитали на развиващите се пазари."

Външните капиталови потоци, на които разчитаха за икономическия си растеж много развиващи се страни от Латинска Америка и Източна Европа, "пресъхват", каза той и окачестви картината като "сива", пише БГНЕС.

Според него, един от основните изводи трябва да бъде, че предприемането на правилните политически действия има ефект върху реалната икономика, което наблюдаваме в момента.