„Каолин”: Цената на варовика не влияе на поскъпването на тока
„Каолин”: Цената на варовика не влияе на поскъпването на тока / снимка: БГНЕС, архив

Цените на варовиците, които "Каолин" АД продава за сероочистващите инсталации на "Контур Глобал Марица Изток 3" и "Ей и Ес - 3С Гълъбово Марица Изток 1", са договорени през 2001 г. и 2005 г. в условията на конкурентни процедури, съобщават от Управителния съвет на „Каолин".

Фиксирани финансови параметри преди повече от 7 години няма как да се отразят на увеличаващата се цена на електроенергията в страната, пишат те в съобщение до медиите. Варовикът за сероочистването съставлява не повече от 3 процента от себестойността на електроенергията, която топлоелектрическите централи произвеждат.

Разликата в доставните цени на варовика към отделните клиенти произтича от специфичните им изисквания за начина на доставка и качеството на суровината, които се отразяват на продажната й цена. "Каолин" АД доставя варовик на своите клиенти на цена, която включва всички разходи - концесионни такси, заплати, осигуровки, включително транспорт на продукта.

"Каолин" АД не е единствен доставчик на варовик за централите от комплекса "Марица - изток", а цената, на която доставя варовик, не е най-висока, посочват от компанията.

Нетният приход от продажби на варовик за 2011 г. е над 8 млн. лв., като маржът на нетната печалба на "Каолин" АД от варовик е в рамките на 9 на сто, посочват от дружеството. Според съобщението този марж на печалба е нормален за бранша. За периода 2009-2011 г. от "Каолин" АД в бюджета са постъпили над 3 000 000 лева от корпоративни данъци. Концесионни възнаграждения, внесени от компанията за същия период, са близо 7 000 000 лева, което е над 60 процента от всички концесионни такси, постъпили от дружествата в сектора неметални полезни изкопаеми в страната.