Кандидатите за „Кремиковци” с програми за плана за жизнеспособност
Кандидатите за „Кремиковци” с програми за плана за жизнеспособност / netinfo

Програми за реализация на плана за жизнеспособност на „Кремиковци” са представили двамата кандидат-купувачи „Арселор Митал” и „ВОРСКЛА Стийл” пред ръководството на комбината и заместник-министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева на среща в министерството, съобщи за Дарик председателят на федерация „Металургия” към КТ Подкрепа Людмил Павлов.

По-рано днес стана ясно, че от тази седмица „Кремиковци” започва да изпълнява договора за ишлеме, подписан на 10 срещу 11 юли с украинската компания „ВОРСКЛА Стийл”. До утре ще бъдат изплатени заплатите за май на всички работници.

Според Людмил Павлов украинската компания вече доставя суровини на комбината за възстановяване на нормалната му работа и изпълнение на договора за ишлеме. По договор „Кремиковци” ще произвежда между 70 000 и 90 000 тона стомана на месец. До края на юли ще бъдат изплатени заплатите за юни и всички средства за храна, обясни Павлов с уточнението, че майските заплати, които се превеждат в момента, са осигурени от Управителния съвет на „Кремиковци”, а не от „ВОРСКЛА Стийл”.

Според Павлов Министерството на икономиката и енергетиката трябва да спре да изнудва оператора на за покриване на старите задължения към доставчиците на суровини. Според него „тези задължения трябва да се търсят от собственика на „Кремиковци”, а който оперира като ишлеме, трябва да си плаща текущите задължения”.

Новият оператор трябва да сключи тристранно споразумение с доставчиците на суровини и с комбината, допълни Павлов. По думите му скоро започват разговори с Министерството на околната среда и водите за комплексното разрешително на „Кремиковци” и за нужните инвестиции по плана за жизнеспособност. Трябва да се вложат минимум 300 млн. евро в модернизацията на комбината, за да бъде спазен планът и да не се налага връщането на 450 млн. лв. държавен заем, обобщи синдикалният лидер.