Калфин: При промени в пенсионните условия за военните няма да се губят социални придобивки
Калфин: При промени в пенсионните условия за военните няма да се губят социални придобивки / снимка: МТСП

При промени в условията за пенсиониране на служещите в армията няма да се губят социални придобивки. Това е уверил вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при участието в годишната конференция на началника на отбраната. Той е допълнил, че социалните придобивки са важни за запазване на интереса към работа в армията, съобщава пресцентърът на социалното министерство.

„Целта на промените в пенсионната система е да я направят по-самостоятелна и независима от бюджета", е изтъкнал министър Калфин. Той е подчертал, че бъдещите решения в тази сфера няма да създадат сътресения в армията.

Социалният министър е акцентирал върху възможността за по-дълга трудова активност на служещите в българската армия.

„Министерството на труда и социалната политика е готово да предложи от инструментите си за заетост за постигането на тази цел", е допълнил министърът. Той е посочил като подходящ пример партньорство между ведомството и Националния военен университет „Васил Левски" - Велико Търново. „Социалното министерство има готовност да се създаде работна група с представители на армията за обсъждане на условията за пенсиониране в този сектор", е заявил Калфин.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов съобщи, че през март ще започне разработването на нова визия за кадрово развитие в армията. „Целта ни е да повишим активността и мотивацията на служещите, за да се гарантира добра трудова реализация и сигурност след приключването й", е обобщил вицеадмирал Николов.