Калфин очаква остър отпор срещу АСТА в Европарламента
Калфин очаква остър отпор срещу АСТА в Европарламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Калфин очаква остър отпор срещу АСТА в Европарламента
49687
Калфин очаква остър отпор срещу АСТА в Европарламента
  • Калфин очаква остър отпор срещу АСТА в Европарламента

Проект Европа Сега,

Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална Дирекция Комуникации, № на договор COMM/2011/02/0008

Подписаното от България Търговско споразумение за борба с фалшифицирането, известно като АСТА, не може да бъде променяно и то ще задължи страната ни да запише в законите си предвидените в този документ стандарти. Това заяви за Дарик евродепутатът Ивайло Калфин, който е докладчик в Европейски парламент по въпросите на сигурността в интернет.

Твърдението на Калфин идва на фона на думите на министър Трайчо Трайков от днес, според когото подписът на България под споразумението бил под условие и когато българският парламент го ратифицира, можел да изрази резервите на страната ни към този документ.

„Ние не можем вече да внесем промени, те се внасят преди споразумението да бъде подписано. Текстът вече е договорен", категоричен е Калфин. Според него е естествено, че при подкрепа от българското Народно събрание и ратифицирането на този документ, ще се наложат промени в законите ни.

Европейската комисия подкрепя търговското споразумение АСТА, уточни по-рано в сряда говорителят на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус. Въпреки тази позиция Ивайло Калфин очаква Европейският парламент да не подкрепи спорния документ. В ЕП този въпрос ще се обсъжда през юни. „Мисля, че датата беше 12 юни и очаквам много остър отпор срещу АСТА", коментира Калфин.

„Трябва много ясно да се види, че този начин – с полицейщина в интернет, няма да реши въпроса. Ще се ограничи изключително много използването на интернет, ще се налагат филтри, ще има цензура и най-лошото е шпиониране от страна на интернет доставчици", аргументира се евродепутатът.

По думите на Калфин ЕП досега неведнъж е изразявал позиция против подобен вид текстове. „Силно се надявам и ще работя за това тази ратификация да не мине. Но даже и да се ратифицира в ЕП, е казано много ясно, че това не става автоматично част от европейското право. Най-важната в случая е ратификацията в националните парламенти", обясни българският евродепутат.

Най-доброто според Ивайло Калфин е нито Европейският, нито българският парламенти, да не ратифицират това споразумение. За да може да продължат усилията да се търсят нормални начини - на основата на технологиите, с които да се защитят правата на производителите. „Развитието на интернет, включително на сигурността в него, трябва да бъдат основано на използването на технологиите, а не на тяхното ограничаване и забраняване", категоричен е евродепутатът, чийто доклад за сигурността в интернет ще бъде обсъждан от ЕП през април.

Цялото интервю с Ивайло Калфин слушайте в предаването на Дарик „Европа сега" и очаквайте на сайта DarikNews.bg в четвъртък след 11 часа.


„Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Парламент, Генерална дирекция Комуникации. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на Европейския Съюз или Европейския Парламент. Европейският Съюз и Европейският Парламент не носят никаква отговорност към ползвателите на информацията от документа и начините, по които се ползва информацията"