Какво коства махмурлукът на САЩ
Какво коства махмурлукът на САЩ / ThinkStock/Getty Images

Няколкото питиета в повече в бара и последвалите махмурлуци са коствали на американската икономика загуби на стойност 249 милиарда долара през 2010 година, констатира Центърът за контрол на болестите, цитиран от агенция ЮПИ.

Зашеметяващата цифра се получава от намалената продуктивност на препилите, болничните, които си вземат, и другите последствия от неразумното пиене.

Рисковата консумация на алкохол, при която мъжете консумират по 6 питиета и повече, а жените 4 и повече, била виновна за 77 процента от финансовите загуби на САЩ, причинени от безотговорното пиене.
Два от всеки пет долара загуби били покрити от правителствените служби на САЩ. А това като сума е равно на 100 милиарда долара годишно. 2010 е последната година, от която има данни за злоупотребата с алкохол и отражението й върху икономиката. През 2006 вредите от препиването са били по-малки - 223,5 милиарда долара.

Крайно разнообразни са щетите, които се предизвикват от злоупотребата със спиртни напитки - трудови злополуки, катастрофи по пътищата, пожари, самонаранявания и смъртни случаи. Според данни на Центъра за превенция на болестите всяка година от злоупотреба с алкохол умират около 88 хиляди американци.

Най скъпо струва препиването в щата Вашингтон (по 1526 долара на човек) при средна норма за страната от 807 долара.

Източник: БТА