Какво е ACTA?
Какво е ACTA? / снимка: Reuters, архив

ACTA е търговско споразумение за борба с фалшифицирането. Основната цел на споразумението е да установи международни стандарти за защита на авторското право. Споразумението цели да създаде международна правна рамка, чрез която да бъдат набелязвани фалшиви стоки, генерични лекарства, както и кражба на интелектуална собственост в интернет, както и да създаде правителствен орган извън вече съществуващите - Световна търговска организация, Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) или ООН.

Споразумението е подписано на 1 октомври 2011 година от Австралия, Канада, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и САЩ. През януари 2012 година Европейският съюз и 22 от страните членки също подписаха споразумението, като така общият брой на подписите достигна 31. След ратификация от страна на шест страни споразумението ще влезе в сила.

Привържениците на ACTA го наричат отговор на увеличаващата се търговия с фалшиви стоки и пиратски софтуер. Противниците пък смятат, че ACTA нарушава гражданските и дигитални права, включително и свободата на словото и поверителността на общуването. Други, като Фондация „Електронна граница" (EFF) иронизираха изключването на граждански социални групи, развиващи се страни и обществото като цяло от процеса на преговорите и го описаха като „пране на политика" (термин, описващ опита да се прикрие източника на дадени политически решения, закони и международни договори).

Опонентите на АСТА също така смятат, че споразумението ще принуди интернет доставчиците да не се съобразяват с поверителността на информацията за своите клиенти. Също така според Фондация за свободен софтуер доставчиците няма да могат да предоставят достъп до безплатен софтуер, чрез който може да се ползват продукти със защитени авторски права.

След подписа на ЕС и много от страните членки главният докладчик на Европейския парламент Кадер Ариф подаде оставка в знак на протест, а в Полша бяха организирани демонстрации.

Източник: Уикипедия