/ Sofia Photo Agency, архив
Как държавата може да се пребори с фалшивите болнични?
95047
Как държавата може да се пребори с фалшивите болнични?
  • Как държавата може да се пребори с фалшивите болнични?
Доверен на работодателя лекар да проверява диагнозата, поставена от личния лекар на работника, и тогава да се преценява нуждата от издаване на болничен лист. Тази мярка за борба с фалшивите болнични предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
 
Пред Дарик изпълнителният директор Добрин Иванов изрази съмнение, че предложената от НОИ и замразена от правителството мярка за намаляване на обезщетението за първите три дни болнични ще реши проблема с големия брой на издаваните листове.
 
Запазва се режимът на изплащане на болничните

За по-крайна мярка се обяви финансовият експерт и бивш синдикалист Мика Зайкова - според нея лекар и пациент, участвали във фалшификация на медицински документ, трябва да носят наказателна отговорност.
 
Мярката с намаляването на дохода от първите три дни болнични няма да спре злоупотребите с тези документи, а в същото време ще ощети хората, които наистина имат нужда от отпуск по болест и от доход за това време, смята Добрин Иванов от АИКБ.
 
Затягат контрола върху болничните

Той би подкрепил засилване на контрола чрез звено, свързано с работодателя. "Ако личният лекар издаде болничен, в който казва, че дадено лице има еди-каква си диагноза и има нужда от три дни почивка да се възстанови или да се излекува, лицето да трябва да вземе втори подпис от посочен от работодателя лекар", обясни той.  
 
Замразяват идеята първите три дни болнични да се плащат наполовина

Според финансовия експерт Мика Зайкова броят на фалшивите болнични листове може да бъде сведен до минимум по няколко начина - засилване на контрола от страна на здравната каса и инспектората, по-висока санкция за медицинското лице, издало такъв документ, или крайната мярка - криминализиране на това деяние и за двете страни.
 
"Нека да криминализираме тези деяния, но на двете страни. Единият да лежи в затвор затова, че представя фалшив болничен лист и прави опит за подкуп, другият да си загуби лекарските права", аргументира се Зайкова.