Измамите на пазара за имоти заплашват икономическата ни стабилност
Измамите на пазара за имоти заплашват икономическата ни стабилност / снимкa: Sofia Photo Agency

Възможно е в България да има подобрение по отношение на нивата на инфлация заради очакваното забавяне на икономическия ръст. Прогнозата направи в интервю за Дарик Ларс Кристенсен, старши анализатор във втората по големина скандинавска банка – Данске Банк.

Преди дни той написа доклад, в който посочи, че съществува сериозен риск възходът в българската икономика да се превърне в банкрут и според който нереалистичните и неосъществими проекти и измами на пазара на недвижим иимоти заплашват икономическата стабилност на страната ни.

На въпроса как се очаква забавения икономически ръст да се отрази на живота на обикновените българи Ларс Кристенсен отговори: „При всички случаи ще се отрази негативно на размера на заплатите, които ще намалеят. Очаква се безработицата да се увеличи. Много трудно ще е да се прецени какво ще е въздействието, защото сме в необикновена ситуация по отношение на глобалното кредитиране”.

„Смятам обаче, че балтийските държави са много добра илюстрация на това, което може да се случи. При всички случаи животът няма да е толкова лесен, колкото е бил преди. Надяваме се кризата да не продължи дълго време, но смятам, че всеки трябва да е по-консервативен и внимателен, отколкото е бил през последните няколко години”, каза още Кристенсен.