Изкупвачите на краве мляко трябва да предоставят банкова гаранция
Изкупвачите на краве мляко трябва да предоставят банкова гаранция / netinfo

Всички изкупвачи на краве мляко, на територията на страната, са задължени да учредят и представят банкова гаранция в размер на 21 772 лв. в полза на ДФ ”Земеделие” – Разплащателна агенция, въз основа на задълженията им, разписани в европейското и национално законодателства. По този начин се гарантира, че изкупвачите изпълняват основните си задължения, поети при получаване на одобрение за извършване на дейността.

Към момента не всички изкупвачи са представили банкова гаранция за периода 1 април 2007 г. - 31 октомври 2008 г. (периода на валидност на банковата гаранция за един квотен период – първа квотна година).

През 2007 г. се проведе информационна кампания във всички региони на страната. По време на проведените срещи и дискусии, всички одобрени изкупвачи бяха запознати със техните задължения. През ноември 2007 г. експерти от отдел „Технически инспекторат” на ДФ ”Земеделие” извършиха проверки на място на всички одобрени изкупвачи. На всеки един от тях, който не е учредил банкова гаранция, лично бе връчено писмо с информация за стъпките, които трябва да предприеме. На 22 януари 2008 г. за втори път бяха изпратени писма до изкупвачите, които не са предоставили банкова гаранция.

При неподаване на банкови гаранции от страна на изкупвачите, ДФ ”Земеделие” - Разплащателна агенция ще отправи писмено предложение до министъра на земеделието и продоволствието за отнемане на одобрението. Разплащателната агенция ще публикува официално списък с предложените за това изкупвачи.