Изготвиха проект за изменение на Търговския закон
Изготвиха проект за изменение на Търговския закон / netinfo

Министерството на правосъдието е изпратило за съгласуване до всички министерства проект за изменение на Търговския закон, съобщиха ведомството.

Промените в закона се предлагат с цел намаляването на административните тежести за преобразуващите се и приемащи дружества и ще спестят време и съществени разходи на бизнеса. В този смисъл се очаква да окажат положително влияние върху икономическата активност и върху подобряване конкурентноспособността на предприятията.

Когато е постигнато съгласие между всички акционери, отпада задължението за проверка на преобразуването /на договора или на плана за преобразуване-сливане или разделяне/, отпада и задължителното изготвяне на доклад от независим експерт,

предвиждат промените. Сега при преобразуване дружествата са задължени да наемат независим одитор, на когото се дължи възнаграждение за изготвяне на доклада. Освен това в момента подготвителните действия във връзка с преобразуването могат да отнемат до 8 месеца и дори година.

Изменението е в съответствие с директива на ЕС, с която се изменят други две директиви, във връзка с изискването за доклад от независим експерт при сливане или разделяне на акционерни дружества. Всички държави членки на ЕС имат задължението до края на 2008 г. да съобразят националното си законодателство с тази директива.

Предлаганите промени в закона предвиждат също проверка на капитала да се извършва в случаите, когато трябва да се установи съответствието между капитал и чиста стойност на имуществото, което преминава към дружеството при преобразуването. В тези случаи се съставя общ доклад. Той е задължителен и тогава, когато отпадне задължението за проверка на преобразуването.

В преходна разпоредба на проекта е предвидено, че се прилага досегашната разпоредба на закона, когато при влизане в сила на предложеното изменение на Търговския закон, докладът на управителния орган за преобразуването вече е обявен в търговския регистър.

При преобразуване на акционерни публични дружества по смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, проверката на независим експерт на договора или плана за преобразуване не може да бъде изключена с писмено съгласие на акционерите. Това изключение се урежда с допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Изискването за проверка на преобразуването в случая не е смекчено поради по-голямата нужда от информираност на акционерите.

Законопроектът е изготвен от работна група "Дружествено право" към Съвета по европейски въпроси в МС, а вносител е Министерство на правосъдието.За прилагането на новата уредба не са необходими финансови и други средства.

Законово установеният срок, в който трябва да се изпратят бележките и становищата, е 10-дневен. Проектът е публикуван на сайта на правосъдното ведомство и е открит за обществено обсъждане. След изтичането на срока за съгласуване и отразяването на евентуални бележки и предложения, проектът за изменение на Търговския закон ще бъде внесен за разглеждане в МС.