Избраха нов съвет на директорите на НЕК
Избраха нов съвет на директорите на НЕК / Sofia Photo Agency

Евгени Ангелов, Георги Миков и Михаил Андонов са избрани за членове на Съвета на директорите на Националната електрическа компания. Това стана на заседание на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ), който е принципал на компанията, съобщиха от холдинга. С днешното си решение ръководството на БЕХ промени числения състав на Съвета на директорите на електрическата компания, която беше ръководена от петима души.

Още в началото на седмицата стана ясно, че изпълнителните директори на компанията Любомир Велков и Мардик Папазян ще бъдат освободени заради слабите резултати на дружеството. Тенчо Попов от Българския енергиен холдинг заяви, че до края на годината загубите на НЕК може да достигнат до 76 млн. лева. Самите Велков и Папазян обаче обвиниха Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за лошите финансови резултати.

Това е второто заседание на БЕХ за седмицата, на което се решават сериозни кадрови промени в дружествата в рамките на холдинга. Във вторник БЕХ избра новите членове на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Това са Милена Ценова, Димитър Ангелов и Костадин Димитров. Ангелов ще бъде изпълнителен директор на централата на мястото на Иван Генов, който подаде оставка. И този съвет на директорите бе съкратен от петима на трима души.

Евгени Ангелов е роден през 1975 година. Завършил е МВА към Нarvard Business School и бакалавърска степен по Информационни системи към Guildhall University, Великобритания. Работил е в Европейската банка за възстановяване и развитие. През 2008 г. основава фонда за дялови инвестиции в страните на Югоизточна Европа "Аttria Capital" и става негов изпълнителен директор. Основател и директор на New Energy Partners - компания, реализираща проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници. Евгени Ангелов е заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Георги Миков е роден през 1963 година. Инженер по електроенергетика. Има магистърска степен по Бизнес администрация от Американския университет в България. От 1991 година до сега работи в сферата на енергетиката, като е изпълнявал различни длъжности в Националната електрическа компания, „Елекроразпределение Столично” и „ЧЕЗ Разпределение България”. От 2005 година е член на управителния съвет на „ЧЕЗ България” ЕАД.

Михаил Андонов е роден през 1960 година. Завършил е Икономика на промишлеността. Работил е в сферата на тежкото машиностроене. От 1998 година работи в Националната електрическа компания, където последователно е заемал различни длъжности в отдел „Вътрешен одит и контрол”. От 2002 година е заместник главен счетоводител на НЕК ЕАД.