/ iStock/Getty Images
Правителството на Южна Корея изключи Япония от списъка на държавите с облекчени експортни условия, съобщава агенция „Yonhap”. Решението е в отговор на аналогична мярка, предприета от японските власти.

В началото на юни Япония обяви, че прекратява предоставянето на облекчен режим за Южна Корея за закупуване на три вида материали от Япония, използвани в електронната промишленост. Сеул оцени това като нарушение на принципите на Световната търговска организация и предприе реципрочни мерки.

Япония закри изложба на южнокорейска статуя заради отправени заплахи


Министърът на промишлеността и търговията на Южна Корея заяви, че от първа категория износител Япония ще бъде включена във втора категория. В нея попадат държави, които, според южнокорейското правителство, не спазват принципите на международния експортен контрол над търговията с ракетни технологии, ядрени материали, химически вещества и продукция с двойно предназначение.

Получаването на разрешение за износ на такава продукция от Япония в Южна Корея ще отнема повече време.

Япония, от своя страна, заяви в началото на юли, че е изчерпала доверието си спрямо Южна Корея във връзка с опитите на Сеул да получи компенсации за полагания от корейци насилствен труд в японски компании през периода на японската колонизация на Корея 1910-1945 година.


Япония изключи Сеул от „белия списък” с предпочитани експортни партньори


Това обстоятелство предизвика съжаление у японските власти, които оцениха действията на Южна Корея като нарушение на международното право. Както многократно е подчертавало Министерството на външните работи на Япония, договорът между Япония и Южна Корея от 1965 година за нормализиране на отношенията предвиждал изплащане от японска страна на 300 млн. долара безвъзмездно и предоставяне на кредити в размер на 200 млн. долара. Според Япония, по този начин са урегулирани всички искания за компенсации на имущество и права на юридически и физически лица. 
 
 
 
БГНЕС