Искат звездите на хотелите да важат за три години
Искат звездите на хотелите да важат за три години / netinfo

Над 550 000 хотелски легла има вече в България, показват данните на Държавната агенция по туризъм, съобщи нейният председател Анелия Крушкова. Тя обясни, че не всички общини декларират истинския брой на хотелските легла и че според нея те вече надминават 600 000. Агенцията е изготвила национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България за периода 2008-2013 година.

На всеки три години да се прави категоризацията на хотелите предложи председателя на агенцията по туризъм Анелия Крушкова. В голяма част от хотелските комплекси вече съвсем не отговарят на своите звезди или по-скоро не се стараят да поддържат нивото. Това, което в момента е като нормативна база, всеки един хотел може да получи например пет звезди, ги получава докато съществува. Няма някакъв начин, по който той да бъде проверен или да бъде прекатегоризиран с течение на времето – нещо, с което ние не можем да се съгласим, каза председателят на Агенцията по туризъм.

Крушкова каза още, че ще настоява пред правителството за законодателна уредба, която да урегулира строителството в курортите. Тя ще поиска законодателна уредба, която да даде много ясни рамки за това какво е курорт, какво е курортното място и курортен комплекс, как се дефинират границите на такъв комплекс, как се регулира строителството в тези курорти, колко високо е то, каква е разгърнатата площ – това са все въпроси, на които аз лично нямам отговор, допълни Крушкова.

Тя посочи още, че България е на трето място сред страните-членки на ЕС по брой културни паметници.