Искат промени в Закона за подземните богатства
Искат промени в Закона за подземните богатства / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Независима оценка на европейско равнище и промяна в новоприетия Закон за подземните богатства поискаха от българската минно-геоложка камара по време на днешния празник на миньора. Въпреки нарастващото производство на въглища, олово и цинк все още липсват инвестиции в модерно оборудване и безопасност на труда, отчетоха представители на бранша.

Очакваме становището на европейските ни партньори да повлияе на управляващите за нови промени в закона за подземните богатства, заяви председателят на българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков. „Бяхме изненадани, защото предложенията ни, които не бяха приети, бяха насочени към премахване и ограничаване на условията за корупция при концесионирането, конкурсите, при провеждането на процедурите, за присъствие в комисиите служители от различни министерства и от представители на бизнеса”, каза Цоцорков.

От камарата предлагат също създаване на единен орган по управление на концесиите и ясен регламент за определяне на концесионните такси. Нужни са инвестиции в безопасни условия на труд, тъй като само за една година в мините са загинали 11 души, а също и в модерно оборудване, с което да бъдат намалени вредните емисии от газове, според изискванията на Европейския съюз.