Искат Обществен съвет при президента заради финансовата криза
Искат Обществен съвет при президента заради финансовата криза / снимка: Sofia Photo Agency

Създаване на Обществен консултативен съвет към президента, който да наблюдава проявленията на финансовата криза у нас и да предлага мерки за преодоляването й предлагат в съвместна декларация ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа. Синдикатите настояват за преговори с управляващите по предложенията си за промени в данъчните закони и бюджета за 2009 година. Едновременно с това и двата синдиката подготвят национална демонстрация и едночасова ефективна предупредителна стачка.

Синдикатите апелираха правителството да се заеме със сериозните икономически и социални проблеми у нас. От КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват за възстановяване на семейното подоходно облагане, увеличаване на бюджетните работни заплати с не по-малко от 20 на сто от догодина, увеличаване на единния разходен стандарт за ученик, както и на дяловете за образувание и здравеопазване в БВП.

Според ръководствата на двата синдиката предложеният консултативен съвет ще бъде съставен от представители на парламентарни и извънпарламентарни сили, научните среди и социалните партньори, както и на международните финансови институции. Това е и отговор на твърденията на премиера Станишев, че финансовата криза няма да се отрази пагубно на България, обясни вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. По думите му тези твърдения заслужават критика.

На 10 ноември синдикатите се събират на национален форум, където ще вземат решение за бъдещи демонстрации и предупредителни стачки.