Искат обявяване на бедствено положение заради сушата в Шуменско
Искат обявяване на бедствено положение заради сушата в Шуменско / Снимка: БГНЕС
Кметът на община Шумен Веселин Златев да обяви бедствено положение в община Шумен заради сушата, това решение подкрепиха днес на заседание членовете на общинската комисия по селско стопанство. Председателят й Митко Киров пое ангажимента да уведоми г-н Златев за усложнената обстановка възможно най-скоро. Ако в общината бъде обявено бедствено положение, ощетените земеделци ще могат да бъдат компенсирани с пари от еврофондовете.

На днешното заседание стана ясно, че най-влошено заради сушата е положението в южната част на Шуменска област. Според Теодора Железова, представител на земеделските производители, южната част на района е в многократно бедствено положение. От февруари досега количеството на валежите от дъжд, паднали там е между 12-17 литра на кв. метър. Тя каза още, че заради сушата Камчийската низина е започнала да се превръща в пустиня, за което е нужно вземнето на незабавни мерки.

Искането си за обявяване на бедствено положение земеделците от Шумен, Смядово, Хитрино и Велики Преслав са декларирали с писмо от 19 юли.