Искане на по-висока цена на тока за хората е неморално, смята шефът на НЕК
Искане на по-висока цена на тока за хората е неморално, смята шефът на НЕК / снимка: БГНЕС
Искане на по-висока цена на тока за хората е "неморално", смята шефът на НЕК
78534
Искане на по-висока цена на тока за хората е "неморално", смята шефът на НЕК
  • Искане на по-висока цена на тока за хората е "неморално", смята шефът на НЕК

Не е морално да се увеличава цената на тока от първи юли. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. Той обясни, че средната цена на свободния пазар е 70 лева, а „защитените” потребители плащат по 125 лева на мегаватчас. По думите на Илиев стана ясно още, че НЕК е задължена да изкупува по-скъпия ток.

НЕК няма да иска да се увеличава цената на електроенергията, която продава. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Националната електрическа компания. По думите на Илиев в бланката за заявлението, определена от КЕВР за цената на тока, има графа за цена, която НЕК предлага от 1 юли.

„Аз не иска, и ще ви кажа моите мотиви. За мен не е морално и не знам каква друга дума да кажа увеличение на цената от 125 лв. за мегаватчас, тъй като това е цена за населението и оттам вече идват надбавките и отиват в цената, която плащат хората. Средната цена на свободния пазар е около 70 лева. А защитените потребители плащат 1254 лева, защото са защитени. Аз като специалист не мога да си обясня как мога да защитавам и да плащам с 50 лева повече”, обясни той.

За 2014 г. очакваната загуба за компанията възлиза на 644 млн. лева. А една от причина за това по думите на Илиев са определяните от енергийния регулатор квоти за изкупуване на енергия, които НЕК е длъжна да плаща.

Според Илиев компанията е задължена да плаща по-скъпия ток, защото излиза, че по-високата цена е с по-голяма квота. Така например най-евтините централи „Марица изток 2”, АЕЦ „Козлодуй”, както и държавните ВЕЦ-ове са с най-малки квоти.

В откритата част на Комисията за проверка на състоянието на енергетиката имаше предложение да бъдат изслушани представители на американските централи Марица 1 и 3, заради липсата на разлика в технологията, но съществуващата такава в цените.