Иран планира да насърчи ислямския туризъм в Персийския залив
Иран планира да насърчи ислямския туризъм в Персийския залив / netinfo

С големи, но все пак ограничени резерви на петрол и природен газ, които носят над 80 процента от приходите на Иран, страната отчаяно търси алтернативен източник на средства, предаде ДПА. Иран вярва, че туризмът е най-доброто решение и затова планира да направи огромни инвестиции в тази индустрия. Целта е по-лесна на думи, но не толкова на дело, особено в страна, където заради стриктните ограничения на исляма консумацията на алкохол, поп музиката и танците са забранени и жените трябва да се придържат към задължителен начин на обличане – забрадена глава и дълга рокля.

Повечето иранци не са заинтересовани да организират екскурзиите си в Иран и предпочитат да похарчат повече пари, като отидат в съседна Турция или Обединените арабски емирства. Там поне биха могли да пропуснат забрадката и дългата рокля в горещия летен сезон. Надеждите, че чуждестранни туристи биха посетили Иран при тези условия, изглеждат нереалистични.

Въпреки това Техеран е разработил амбициозен 10-годишен план за периода 2005-2015 г. за насърчаване на "ислямския туризъм", който предлага атракции, различни от всички стандартни ваканции на Запад.

Центърът в този план е остров Киш в Южен Иран. Островът в Персийския залив има площ от 92 кв. км. и население от 22 000 души, които са основно преселници от други части на Иран. "Правилата и ограниченията в Иран са доста добре познати (почти 30 години след Ислямската революция от 1979 г.), също и на западните туристи, затова не можем да направим нищо друго, освен да разработим алтернативни програми", изтъкна Хамид-Реза Тахмасеб Пур, заместник-председател на Центъра за свободна търговия на остров Киш.

Бреговете на острова са известни с кораловите рифове, а климатът, също както в съседен Дубай, е горещ и влажен през по-голямата част от годината, освен през зимата, когато е мек. Островът е бил изграден от през 70-е години от последния ирански крал Мохамед-Реза Пахлави, главно за кралското семейство и някои привилегировани местни и чуждестранни гости.

По това време казиното в Киш - според слухове, в предлаганите услуги е имало и чуждестранни проститутки от висока класа - е било известно място за срещи на иранския и чуждестранния елит.

След Ислямската революция остров Киш е превърнат в зона за свободна търговия с множество молове и възможности за бизнес, както за местните, така и за чуждестранните инвеститори. Киш има международно летище с 50 полета всеки ден от столицата Техеран и други големи градове, както и от съседни държави от Персийския залив.

В момента на острова има 44 хотела от три до пет звезди и дори един, който претендира да е седемзвезден хотел - Корош, който се захранва със слънчева енергия.

Основното предимство на острова е, че чуждите граждани, с изключение на гражданите на вечния враг на Иран, Израел, могат да посетят Киш без входна виза.

Проблемите с плана на Иран за насърчаване на туризма в Киш биха могли отново да бъдат ограниченията на исляма, заради които плажовете на острова са строго разделени, дори и за съпружески двойки. Нещо повече - и когато карат ски, жените също трябва да спазват ислямския "дрескод".

Собствениците на хотели в Киш изтъкват, че цените за настаняване и храна са над два пъти по-ниски в сравнение с европейските курорти или дори в сравнение със съседен Дубай, който се намира само на 200 км. - или 25 мин. със самолет – югозападно от острова.

Основана атракция за децата на острова е шоуто с делфини в парк, обграден от палми и кактуси. Освен това паркът разполага с екзотична градина с птици.

На островът има многобройни възможности за пазаруване, като цените са по-ниски спрямо европейските. Някои от международните марки, продавани в Киш, обаче идват от Югоизточна Азия и са фалшиви.

Най-голямото игрище за голф в Близкия Изток в момента се строи в Киш със сътрудничеството на германски компании и по график ще бъде завършено през 2011 година.

За разлика от Техеран и други големи градове в Киш няма замърсяване на въздуха и основна причина за това е, че на острова няма промишленост и почти никакъв трафик.

Центърът за свободна търговия в Киш планира да подпише договори с туристически агенции от Испания, Германия и Швеция. Първият директен полет от Мадрид до Киш се планира за следващия месец, а се очаква да последват и полети от Стокхолм.

В крайна сметка Киш ще се превърне в "иранската градина" на Персийския залив, твърди Тахмасеб-Пур. (БТА)