Ипотечното кредитиране ще бъде най-търсено през 2012-а, прогнозира експерт
Ипотечното кредитиране ще бъде най-търсено през 2012-а, прогнозира експерт / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ипотечното кредитиране ще бъде най-търсено през 2012-а, прогнозира експерт
48693
Ипотечното кредитиране ще бъде най-търсено през 2012-а, прогнозира експерт
  • Ипотечното кредитиране ще бъде най-търсено през 2012-а, прогнозира експерт

Заради дълговата криза в Европа ипотечният пазар ще остане основен двигател на кредитирането през 2012 г., заяви за Дарик управителят на „Кредит център" Тихомир Тошев. По думите му – вече се наблюдава стабилизиране на пазара на недвижими имоти, а и това са най-сигурните заеми от гледна точка на банките.

Тошев допълни, че е трудно да се прогнозира как ще се движат лихвите по ипотечните кредити през годината, но вероятно няма да има сериозно отклонение от нивата през 2011 г. Общият спад на лихвите по жилищните заеми за миналата година е около един процентен пункт, като в края на годината въпреки проблемите в еврозоната банките не са повишили лихвите, но са променили други условия при ипотечното кредитиране.

„Дълговата криза в Европа не се отрази много сериозно на ипотечния пазар, нямаше повишения на лихвите или имаше някакви отделни промени на условията по някои кредити, но не в посока оскъпяването им", каза Тошев. По мнението му именно заради дълговата криза в Европа 2012-а ще остане година на ипотечното кредитиране и хората ще най-активно ще търсят този тип кредитиране.

През миналата година банките финансираха около 80 на сто от стойността на сделката, като Тошев отбеляза, че към края на 2011-а е имало промоционални предложения от страна на банките за финансиране до 90 процента от стойността на сделката. Според него този процент ще се запази на около 80 на сто за монолитните жилища и на 70-80 процента – за панелните.