Индексите на европейските борси пак вървят надолу
Индексите на европейските борси пак вървят надолу / снимка: EPA/BGNES

Европейските фондови пазари регистрират спад след ръста при откриването на днешната търговия на фона на страховете за недостатъчно капитал на финансовите компании, съобщава агенция "Блумбърг".

Тези настроения надделяха над надеждите, че световните централни банки ще намалят базовата лихва, за да отслабят финансовата криза. Акциите на британската Royal Bank of Scotland ("Роял Банк ъф Скотланд") се сринаха с 39% след първото от 10 години понижаване на кредитния й рейтинг. Британският индекс FTSE загуби 1,21 процента, френския САС 40 - 0,2 на сто, а германският DAX - 1,3 процента, предаде БГНЕС.

Големите германски банки продължиха да се сриват на борсата във Франкфурт тази сутрин, като към 8,04 ч по Гринуич (11,04 ч българско време) Commerzbank (“Комерцбанк”) загуби повече от 9 на сто, а Deutsche Bank (“Дойче банк”) - повече от 13 процента.

Банките продължават да изпитват последиците от паниката, обхванала борсите във връзка с разрастването на кризата в банковия сектор, след като в Германия беше приет нов план за спасяване от фалит на четвъртата по големина банка в страната Hipo Real Estate (“Хипо риъл истейт”.


Междувременно германският президент Хорст Кьолер призова германците да не се подават на паническите настроения заради финансовата криза, предаде ИТАР-ТАСС.

По време на посещението си в град Герна, намиращ се в индустриалния Рурски район, той заяви: "Кризата е създадена от хората, затова хората са в състояние за я регулират". Спирайки се на усилията на германското правителство за преодоляване на кризата, държавният глава подчерта, че не може да има съмнения в успеха им. Кьолер също така смята, че в днешната ситуация трябва да се прояви благоразумие.

Германският президент е опитен икономист. Преди избирането си на този висок пост през 2004 г. той оглавяваше Обединения съюз на спестовните каси и провинциални банки на Германия, Европейската банка за възстановяване и развитие, Международния валутен фонд.