/ Multisport
През последните две години Ковид пандемията постави на изпитание редица бизнеси. Сред тях са и всички центрове, които предлагат спортни услуги.
Несигурността в сектора предизвиква и логичния въпрос „Имат ли бъдеще изобщо спортните центрове или изглеждат като губещо бизнес начинание?“. Отговорът е, дори и ситуацията да е принудила част от хората да тренират по-малко, тя не е намалила желанието им за спорт и физическа активност, а напротив.
Това показват данните  от двете издания на общонационалното проучване MultiSport Index. То е проведено от IPSOS през октомври 2019 г и отново през октомври 2020 г. сред 1000 респонденти, по поръчка на Бенефит Системс България.
 
Половината българи спортуват редовно
Половината от българите на възраст между 15 и 69 години редовно извършват физически активности или практикуват вид спорт, показва проучването. Най-активно спортуват младите хора на възраст от 15 до 29 години, с превес на мъжете. В обратната страна на тази скала, при най-слабо активните, са потребителите между 50 и 69 години, където пък преобладават представители на нежния пол.

D
Multisport
 

Броят на активно трениращите намалява спрямо 2019-та година
Очаквано по време на пандемията броят на хората, които тренират поне веднъж месечно намалява, но все пак остава висок. От 48% през 2019 г. показателят пада до 44% през 2020 г. Като главни мотиватори за спорт, българинът откроява на първо място нуждата от релакс и удоволствие, след това грижата за здравето, за стремежа към поддържане на добър външен вид и на последно място нуждата от социализация.
 
А онези, които все не стигат до залата…?
Освен липсата на интерес и време, участниците в проучването на MultiSport открояват и липсата на удобно място за спорт, като причина за по-застоялия си начин на живот. „Това само показва, че има много потенциал за развитие в сектора. През последните години се появиха нови фитнеси, зали за групови занимания, навлязоха нови активности у нас – индустрията се развива с бързи темпове, въпреки временните затруднения“, коментират от бранша.

D
Multisport

Бизнес академия за индустрията
Развитието на всеки бизнес, особено в пандемия, имат нужда от подкрепа, която фитнес индустрията може да намери в инициативата MultiSport Академия.
Това са серия от практически бизнес обучения за собственици и управители, изградени изцяло според спецификата и потребностите на бизнеса във фитнес и уелнес индустрията.
Състои се от 4 модула - финансово управление,  клиентско преживяване, умения за продажби и стандарти за обслужването, маркетинг и пазарна отличимост, привличане и управление на служителите. Програмата е създадена от Бенефит Системс България и е разработена със съдействието на In Your Hands – компания за обучение с дългогодишен опит в сферата на развитието на бизнес компетентности и лидерски умения. В Академията могат да се включат спортни обекти от цялата страна, част от партньорската мрежа на MultiSport. Повече информация можете да намерите ТУК.