Има опция за смяна на тръбите за парно при саниране, но не насила
Има опция за смяна на тръбите за парно при саниране, но не насила / БГНЕС, архив

Няма правно основание да стане задължително преминаването към индивидуално отчитане на парното и съответната подмяна на инсталацията в многофамилните жилища, които ще бъдат обновени по националната програма за саниране, поне спрямо тълкуванията по отношение на неприкосновената частна собственост, определени в Конституцията.

Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Задължително ще сменяме тръбите за парно

Това може да бъде направено, когато говорим за един собственик, когато собственик на сградата, жилището е общината или държавата, допълни министър тя.

Тя напомни, че и сега тази възможност се предоставя безвъзмездно по националната програма за саниране, като единственото условие е 67 процента от етажната собственост да е съгласна. Това се налага, защото става дума за частна собственост, ако се вземе решение на една сграда да се обърне инсталацията и да се премине към индивидуално отчитане, то това трябва да се направи за всички апартаменти.

ВКС подхвана такса "сградна инсталация"

Няма как този процес да стане насила, защото по Конституция частната собственост е неприкосновена и става дума за подмяна и промяна на инсталацията вътре в апартаментите, където програмата не може да навлезе, посочи министър Павлова.