Хубенова: Новите проекти по ОП „Конкурентоспособност” няма да се бавят
Хубенова: Новите проекти по ОП „Конкурентоспособност” няма да се бавят / Sofia Photo Agency
Хубенова: Новите проекти по ОП „Конкурентоспособност” няма да се бавят
49331
Хубенова: Новите проекти по ОП „Конкурентоспособност” няма да се бавят
  • Хубенова: Новите проекти по ОП „Конкурентоспособност” няма да се бавят

С над 2 млрд. евро ще разполага Оперативна програма „Конкурентоспособност" в следващия програмен период 2014-2020 г., съобщи в интервю за Дарик Жулиета Хубенова, съветник по европрограмите в икономическото министерство. По думите й в този период ще бъдат премахнати и всички междинни звена за оценка на проектите. Това означава, че Агенцията за малките и средни предприятия вече няма да се занимава с ОП „Конкурентоспособност". Хубенова обясни, че оценките по проектите за новите схеми, които се отварят по програмата в настоящия период, вече се правят в министерството, защото от агенцията ги бавят изключително много.

„Проблем, който срещат и от който се оплакват предприятията, е това, че с продължителния срок на оценяване малките и средни предприятия, които са и междинно звено към програмата, също непрекъснато говорим с тях за това по-бързо става оценката. Но тъй като има регламентирани срокове, които са до три месеца от ситуирането на комисията за оценка, така вече са в регламентираните срокове. Както и да е. Според нас не може документи, които са получени от 15 или 5 компании също да бъдат оценявани за три месеца и то за такъв продължителен период, и някои от тях са само на концепция. Но в такъв случай тези оценки трябва да бъдат много по-бързи. Другото, което направихме, тъй като при тях има много отворени процедури, които се оценяват, от миналата година всички нови процедури, които са по оперативната програма, вече се оценяват тук от управляващия орган. По този начин се намаляват и стъпките по време на оценката", каза Хубенова.

До пролетта ще бъде обявена и възможността банките да кандидатстват за участие в схемата по нисколихвени кредити за малките и средни предприятия, обясни Хубенова. Общо схемата ще разполага с 300 млн. евро, като рискът ще се поделя по равно между програмата по фонд Джереми" и банките, но лихвите ще бъдат драстично по-ниски от настоящите. Това ще се постигне, като инвестираните средства от оперативната програма бъдат с нулева лихва, което трябва да намали на половина лихвата, искана от банката.

Жулиета Хубенова обясни, че на европейско ниво вероятно ще бъде отворена цяла нова програма за решаване на проблема с достъпа на малките и средни предприятия до финансиране: „Дори в следващия програмен период 2014-2020 не само в България, навсякъде казват, че най-големият проблем на малките и средни предприятия е достъпът до финансиране. Затова правят голяма програма, която е за подобряване достъпа до финансиране на малки и средни предприятия, освен тези национални програми, които имаме ние по страните, където да може да става финансирането с тези револвиращи инструменти, да кажем, на страни България и Румъния, или България, Сърбия, Румъния.

Попитана дали има яснота как ще изглеждат схемите по ОП Конкурентоспособност" за следващия програмен период, тя каза: „Планираме бюджетът на програмата да бъде 50% от общите средства, които са за фонда за регионално развитие. Такива са и насоките от комисията, където 44% трябва да бъдат за внедряване на иновации в предприятията, другата част да бъде за повишаване и конкурентноспособността на предприятията и 6% от целия този ресурс да бъде за енергийна ефективност. Би трябвало да бъде на 2 млрд. евро, които са само европейски средства, не отчитам националното съфинансиране, които да бъдат по тази ОП. Тоест оперативната програма трябва да получи много повече средства, отколкото има в момента".