/ ThinkStock/Getty Images
В отговор се отчита увеличение на продажбите на мобилни телефони без интернет
За първи път напоследък продажбите на мобилни телефони с ограничени функции само за приемане и отправяне на позвъняване, са се увеличили през миналата година с 5%, съобщи телевизия Скай нюз.

От своя страна ръстът в продажбите на смартфоните, които позволяват безбройните услуги на интернет, е само 2%. Една от причините за тази тенденция е в това, че уморилите се от социалните мрежи клиенти искат да се изолират от целодневния достъп до тях. "Просто ме дразнеше фактът, че постоянно бях в него (бел.ред. телефона). Постоянно се намирате или в страницата на Facebook, или в Instagram. И колкото по-често го правите, толкова повече ви се струва, че това ви е необходимо“, признава Мери Ърскин, която решила да си купи "античен" мобифон.
 

ThinkStock/Getty Images


Британски психолози предупреждават, че при редица ползватели на смартфони при прекалено честото използване на апаратите се развива истинска зависимост от техните приложения, което е характерен синдром, подобен на този при наркотичната зависимост.

Според последните данни от изследвания на медийния регулатор Офком, една пета от пълнолетните жители на Великобритания прекарват в интернет повече от 40 часа седмично и мнозинството от тях се смятат за зависими от своите телефони, таблети, компютри.
 

ThinkStock/Getty Images


Развитието на съвременните технологии кардинално промени всекидневния живот на британците, които сега средно на 12 минути поглеждат електронните си устройства. В момента 64% от анкетираните са казали, че не могат да си представят живот без съществуване на глобалната мрежа.
БГНЕС