Гърция и Италия ускоряват строежа на газопровод
Гърция и Италия ускоряват строежа на газопровод / netinfo

„Гърция и Италия правят ос на Балканите в областта енергетиката", пише гръцкият в. "Експрес" по повод постигната вчера в Атина договореност между премиерите на двете страни Костас Караманлис и Романо Проди за ускорено изграждане на газопровода по дъното на морето, по който ще се доставя синьо гориво от каспийския регион през Турция и Гърция за Западна Европа.

Караманлис и Проди са се договорили строителните работи на тръбата да стартират през 2008 г.

През април се очаква Европейската комисия да одобри субсидия за газопровода. Проектът е на стойност 1 млрд. евро и трябва да бъде реализиран до 2011 г., пишат още изданията.

Атинският в. "Кердос" съобщава, че на разговорите вчера в Атина премиерите на Гърция и Италия са се договорили още да ускорят свързването на електропреносните мрежи между двете страни.

Гръцкият министър на развитието Димитрис Сюфас казал, че Гърция и внесла в Европейската комисия предложение за създаване на регионален енергиен пазар в Средиземноморието.

В. "Елефтеротипия" помества интервю с Романо Проди, в което италианският премиер изтъква, че Атина и Рим имат сходни позиции и общи интереси на Балканите и в Средиземноморието и се изказват за европейска перспектива на балканския регион.

Италианският министър-председател подкрепя мисията на Марти Ахтисаари за решаване на проблема с Косово и застава зад позициите на Европейската комисия във връзка с членството на Турция в ЕС.