GM с мащабен план за намаляване на разходите, повишава ликвидността
GM с мащабен план за намаляване на разходите, повишава ликвидността / снимка: БГНЕС

General Motors („Дженерал Моторс”) обяви програма за преструктуриране и намаляване на разходите, за да продължи борбата си с намаляването на продажбите на фона на повишаващите се цени на горивата. Компанията ще съкрати разходите си за заплати на щатни служители с 20 на сто, ще продаде активи и ще изтегли заем в размер, за да повиши ликвидността си с 15 млрд. долара през 2009 година. Освен това компанията ще спре временно дивидентите, предадоха световните агенции.

„Накратко, нашит план не е план на оцеляването, а план, с които да печелим”, каза изпълнителният директор на компанията Рик Уагонър.

Най-големият производител на автомобили в Америка е поставен под натиск да намали разходите и да увеличи капитала си поради задълбочаващия се спад на продажбите на коли в Америка.

От ръководството на компанията заявиха, че GM има намерение да намали производството на камиони с 300000 броя, което е със 150000 повече от обявените през юни. GM също така ще ускори затварянето на фабриките на камиони и SUV-автомобили в Джаксънвил, Уисконсин, Ошава, Онтарио, Сиало, Мексико и Морейн, Охайо и ще съкрати работни места в други заводи за сглобяване и производство на части.

Компанията освен това ще спре дивидентите, което ще повиши ликвидността й с 800 млн. долара през 2009 година. Това е първият път от 86 години насам, когато компанията спира дивидентите.

Освен това компанията ще увеличи ликвидността си, продавайки активи за между 2 млрд. долара и 4 млрд. долара и ще изтегли заем в размер между 2 млрд. долара и 3 млрд. долара, залагайки активи.