GM иска да пусне на пазара Chevrolet Volt през 2010 г.
GM иска да пусне на пазара Chevrolet Volt през 2010 г. / снимка: БГНЕС

General Motors („Дженерал мотърс”) показа прогреса си в разработването на дългоочаквания Chevrolet Volt и начерта с подробности плана си колата да излезе на пазара до 2010 година – амбициозен график, предизвикващ някои конкуренти, предаде Ройтерс.

„Движим се с невероятна скорост. Този проект не е концептуален, тази програма не е теория. Това е реалност”, каза мениджърът в GM Франк Уебър по отношение на Volt.

GM, който се стреми да изпревари с Volt водещия на пазара хибрид Prius на Toyota Motor отвори лабораториите си за разработване на батерията, както и студиата си за стотици журналисти.

Цел на компанията продължава да е пускането на Volt на пазара през 2010 година, като според ръководството хибридът е приоритетен проект за GM.

Политиката на отворени врати на компанията е част от усилията на автомобилния гигант да покаже съпричастността си към разработването на електрически коли, които според много защитници на околната среда са най-добрата възможност за намаляване на употребата на петрол и парниковите емисии.

GM също така иска да си върне клиентите, които изгуби поради репутацията си на домът на Hummer, отбелязва Ройтерс.