Гледайте внимателно, преди да кликнете за покупка
Гледайте внимателно, преди да кликнете за покупка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Потребителите да бъдат внимателни при онлайн пазаруване и да се информират за крайната цена и условията на сделката преди да я сключат, предупреждават експертите на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Поводът за това напомняне е постъпило в КЗП запитване на потребител, който при пазаруване от онлайн магазин за храна за домашни любимци е останал с впечатлението, че търговецът не го е информирал своевременно за разходите по доставката и е научил за тях в офиса на куриерската служба.

Проверка на КЗП по случая е установила, че до бутона за поръчка, търговецът предоставя таблица с различните цени за доставка, които имат отношение към общата стойност на покупката.

По закон онлайн търговците са задължени да предоставят в непосредствена близост до бутона за поръчка информацията за основните характеристики на стоките или услугите и тяхната крайна цена. Ако търговецът не осигури възможността клиентът изрично да потвърди, че поръчката е свързана със задължение за плащане, когато това е така, сделка няма да е налице.

Освен това потребителят не дължи такси за допълнителни разходи, за които търговецът не го е уведомил предварително.

Също така, ако търговецът не информира клиента за правото му на отказ в 14-дневен срок, потребителят може да се откаже от договора в срок една година и 14 дни.