Гласуват измененията в Кодекса за социално осигуряване
Гласуват измененията в Кодекса за социално осигуряване / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Гласуват измененията в Кодекса за социално осигуряване
31711
Гласуват измененията в Кодекса за социално осигуряване
  • Гласуват измененията в Кодекса за социално осигуряване

От 1-ви януари догодина осигурителният стаж за пенсия ще нараства плавно с по една година до 2013-а, а възрастта за пенсиониране на категорийните работници ще се увеличава поетапно, също с по една година. Това са част от промените в последния публичен вариант на проектозакона за изменение на Кодекса за социално осигуряване, който ще бъде гласуван днес от правителството. Няма да има промяна в начина на плащане на осигуровки при самоосигуряващите се, за които се предлагаше авансово внасяне на сумите върху минималния за тях праг от 420 лева. Кабинетът ще разгледа също предложените от НАП и министерството на финансите мерки за затягане на контрола върху осигурителната система. 

Вместо с три години наведнъж, осигурителният стаж ще расте с по година всяка година, като през 2011-а минималното изискване за жените става 35 години, а за мъжете - 38 години. Възрастта за първа и втора категория на труд също започва да расте с по една година, като през 2013 г. жените от първа категория ще се пенсионират минимум на 50, а мъжете - на 55 години. Отпада възможността за по-ранно пенсиониране с намалена пенсия, но се запазват бонусите за хората, които продължат да работят и след навършване на условията за пенсия.

По всяка вероятност ще отпадне лихвената ваканция за длъжниците на НОИ, тъй като това може да се счита за държавна помощ. Според изчисленията на института общият фиансов ефект от всички промени през следващата година ще бъде 81 милиона лева. Сред мерките за затягане на контрола в осигурителната система са забрана за кешово изплащане на заплати и достъп на НАП до кредитните досиета на банките.

Въпреки, че не е дневния ред на заседанието, се очаква днес кабинетът да гласува промяна в устройствения правилник на спортния тотализатор, която ще позволи връщането на половината от джакпота, който беше спечелен в играта 6 от 49 и непотърсен от печелившия играч. В понеделник шефът на тотализатора Дамян Дамянов обясни пред Дарик, че половината от парите на обща стойност 6,5 млн. лева ще бъдат дадени на спортното министерство, а другата половина върнати за ново и поетапно разиграване в тотото.