Германските компании увеличават инвестициите си у нас
Германските компании увеличават инвестициите си у нас / netinfo

57 процента от немските фирми, работещи у нас, планират да увеличат вложенията си и да разкрият нови работни места. Това показва годишното проучване на Германо-българската търговско-индустриална камара за бизнес климата в страната ни през 2007 година.

77 на сто от анкетираните очакват повишение на оборота си. Тези данни бяха съобщени по време на срещата на премиера Сергей Станишев с мениджърите на водещи немски компании. 30-членната бизнес делегация, която е на посещение у нас, се води от председателят на Управителния съвет на „Даймлер Крайслер Сървис” Клаус Манголд.

Германия заема шесто място в класацията на чуждестранните инвеститори у нас с около 1,04 млрд. евро вложени в българската икономика от немските компании. Повече от половината от тези средства са инвестиции „на зелено”.

Най-големите германски инвеститори са Аllianz, METRO Group, Heidelberger Cement, E.oN, Liebherr, Siemens, Kaufland, Festo, Willi Betz, Lindner International и т. н. Икономическото развитие на България е изключително добро, растежът на БВП е впечатляващ, заяви председателят на Източната комисия на германската икономика д-р Клаус Манголд.

Германия е водещ външнотърговски партньор на страната ни. За първите седем месеца на тази година стокообменът е 3,05 млрд., което е с над 30 процента повече от същия период на миналата година. Най-търсените български стоки на немския пазар са от сферата на текстила, електрониката и машините.

Най-внасяните у нас стоки от Германия са машини и апарати, автомобили, химически и фармацевтични продукти. Туризмът е една от най-успешно развиващите си области в двустранните икономически отношения. Годишно у нас прекарват отпуските си над половин милион германски туристи.