Германия ще засвидетелства солидарност с държави от Европейския съюз, които търсят алтернатива на руския газ и нефт, като помогне на тези в източната част на континента, без свои морски пристанища, да получат достъп до втечнен природен газ, каза вчера федералният канцлер Олаф Шолц, предаде Ройтерс. Шолц заяви това след среща с чешкия премиер Петър Фиала.

Канцлерът изтъкна, че много държави са изправени пред по-големи предизвикателства от Германия при намаляване на зависимостта си от руския енергиен внос.
Руският газ, който пристига по тръбопровод е над 90 на сто от потребявания в Чешката република, която има само сухопътни граници, каза Фиала.

Борел: ЕС все още не обсъжда отказа от руски газ

Трябва да сме подготвени да помогнем на държави, които нямат пряк достъп до Северно или Балтийско море и трябва да разчитат на нас да си сътрудничим с тях, посочи Шолц и добави, че предстои уточняването на детайлите.

По-рано Германия предприе стъпки за увеличаване на вноса на втечнен газ като отдаде под наем четири плаващи хранилища и избра пристанището на Северно море Вилхелмсхафен като първи хъб.

Отделно от това, Шолц и Фиала обявиха планове Чехия да изпрати на украинската армия оръжия руско производство, а Берлин да снабди Прага с модерни западни въоръжения.
БТА