По думите му енергетиката се използва като оръжие.
"Виждаме безпрецедентна война в Украйна и за нашите украински приятели това е загуба на множество животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Също така виждаме едностранни нарушения на енергийния договор с "Газпром". Ангажиментите не се изпълняват и доставките на газ са спрени". Това заяви премиерът Кирил Петков по време на регионалната министерска кръгла маса в София, която е посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

По думите му новите терминали и интерконектори позволяват да се направи нова енергийна карта на региона.

"Единственият начин, по който можем да компенсираме това негативно развитие, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че дизертификацията и оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни, са на лице. Имаме възможности – енергийните миксове и коридори могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите", каза още Петков.

"Много съм щастлив, че днешната среща няма да бъде само за обследване и дискусии, а за създаването на една постоянна работна група, която да преначертае регионалната карта на енергетиката", каза в заключение премиерът. 

"Ние на Балканите все намираме повод да спорим. Така е било векове наред и може би ще продължим да го правим. Когато времената са трудни обаче по-добре да загърбим нашите различия, така че да сме силни и единни, така че да решим проблемите. След това пак ще можем да сме конкуренти, да се съревноваваме. От криза всички излизат по-силни. Така че нека да не се сломим и да видим какво можем да реализираме", заяви от своя страна министърът на енергетиката Александър Николов.

Домакин на събитието е министърът на енергетиката Александър Николов. В него освен министър-председателят Кирил Петков, участие вземат и вицепремиерът Асен Василев, генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен. 

Сред акцентите на кръглата маса ще са перспективите пред регионалните пазари на електрическа енергия, декарбонизацията и зеленият преход. Ще бъде обсъдено и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия, се посочва в съобщението.