/ БТА

"Има възможност за закупуване на количества от спот пазара, като допълнение на азерския газ, които да са достатъчни за цялото ни потребление за тази година. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на днешното му изслушване в парламента, където отговаряше на депутатски въпроси за енергийната сигурност на страната и спрените доставки на газ от руската „Газпром Експорт“. 

"Потвърждението ми засега е неформално, но се надявам съвсем скоро да бъде финализирано. Количествата идват главно от Щатите", обясни Петков от парламентарната трибуна. 

"Ние не приехме едностранното разваляне на договора и за малък период от време успяхме да направим стратегия за алтернативни доставки, така че българският потребител и бизнесът да не се притесняват", коментира премиерът спрените доставки. 

Според него през последното десетилетие страната ни не е успяла до постигне реална диверсификация на енергийните доставки

Министър-председателят отново увери, че до 30 юни т. г. физически ще бъде завършена междусистемната газова връзка между България и Гърция, откъдето страната ни ще може да получава азерски газ. 

"Не само, че в момента диверсифицираме газа за България, но ние може би ще бъдем отговора за целия район, включително чак до Украйна. В момента сме в напреднали преговори и с американската страна и с Египет, като се надяваме, че цените, които ще получим за втечнен газ от тези две страни, да бъдат такива, че общият микс на цената да не бъде по-висока от таз на "Газпром", каза още Петков.

"Още в утрешния ден Европейската комисия отваря работна група, която ще бъде постоянно базирана в София и министрите на енергетиката, които ще дойдат са: на Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азарбейджан", посочи той.

По думите му в момента водят преговори с азерската страна да получим газ не в края на юни, а в началото му или дори в края на май. 

"Путин успя да намали количествата на газа в газохранилищата в Германия още през лятото и есента. И в момента, в който цените се увеличаваха – ние бяхме с единствен доставчик "Газпром" .Говорим за ясно нарушаване на договора за доставка на газ от страна на Русия и "извиване на ръце". Ние обаче бяхме готови за този сценарий. Откакто ние дойдохме на власт започнахме ежеседмично да проследяваме прогреса на газовата връзка с Гърция", допълни Петков. 

По думите му приоритетите на правителството във връзка с газовите доставки са ясни. "Те са три: да има достатъчно газовите, доставката да бъде с минимален риск и да бъде на най-добрата цена", допълни той.

"Преди 4 месеца заварихме пълна зависимост на България от "Газпром", платени 3 млрд. за тръба, която не можем да използваме, недовършена връзка към Гърция, отказ със 70% от азерския газ", каза още премиерът.

"Газпром Експорт" спря доставките за България на 27 април.

 
БТА