"Аз вярвам, че ще имаме същите или по-добри условия за цената на газа". Това каза пред журналисти премиерът Кирил Петков след инспекция на газовата връзка с Гърция.

"Не трябва да сравняваме цените на "Газпром" от стари периоди с цените, които ние ще имаме, а да сравняваме цените днес с тези цени, които ще получим и аз се надявам, че те ще бъдат по-добри", заяви Петков.

По думите му трябва да се внимава с опорката, че с излизането на България от договора с "Газпром", цените ще се качат. 

Петков на откриването на строителството на новия газов терминал край Александруполис

"В момента договаряме различните източници, за да имаме възможност да покажем на българските потребители, че цените няма да им се увеличат в сравнение с тези, които щяха да са, ако днес бяхме в договор с "Газпром". Искам много ясно пак да кажа, че това не е политически избор да не сме с "Газпром". Единственото, което искаме, е да защитим интересите на държавата ни, подчерта премиерът.

Относно превалутирането на сумите за газ в рубли, Петков посочи, че за него това се нарича изнудване, рекет, извиване на ръце. "Ако ние позволим това, могат да кажат, че цената ще се качи или няма да ви доставяме газ", допълни той. 

"До края на юни абсолютно цялото строителството на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено и от двете страни. Този газопровод заедно с проекта за втечнен газ край Александруполис ни дават възможност за пълна диверсификация", каза още Петков.

"Хидравличните тестове на част от трасето са вече завършени, до този момент не сме имали дефекти и проблеми. Това означава, че качеството е добро", уточни премиерът. 

Мицотакис: Терминалът в Алексансдруполис ще намали зависимостта от руските доставки

Министър-председателят посети Гърция, където участва в церемония по започване на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

Проектът ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Очакванията са газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация за предстоящия отоплителен сезон.

С 20-процентен дял "Булгартрансгаз" е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 година.

Газопроводът IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Към този момент проектът е завършен на 92% като линейната част е изпълнена. Продължават дейностите по изграждане на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при гр. Стара Загора и гр. Комотини. Станцията на българска територия е в много напреднал етап на изпълнение и предстои да бъде довършена и хидротествана в рамките на месец май.