/ Gulliver/Getty Images, архив
Терминалът за втечнен природен газ (ВПГ), който се разработва в Александруполис, ще бъде „нов енергиен портал“, който ще помогне на Европа и Балканите да станат по-малко зависими от руските доставки. Това заяви премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис при церемонията по откриването на знаковия проект в Северна Гърция, съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
 
Терминалът за ВПГ е „фар, изпращащ двойно послание: че с неговото завършване скоро ще можем да се отървем от газа, идващ от руски източници, и че нашите страни поемат обща роля в новата енергийна карта“, добави Мицотакис, обръщайки се към присъстващите, сред които са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбския президент Александър Вучич и премиерите на България Кирил Петков и на Северна Македония Димитър Ковачевски.
 
Новият терминал, планиран за пускане през декември 2023 г., се очаква да подсили енергийната сигурност на Гърция и да подобри регионалната й стратегическа роля, като същевременно ще осигури алтернативен маршрут за доставка на природен газ, който не минава през Турция. По този начин се очаква намаляване на зависимостта от руския газ.
 
Проектът също така ще насърчи по-тясно сътрудничество в Балканския регион в областта на енергетиката.
 
Kathimerini