ГЕРБ иска оставката на зам.-министъра на екологията
ГЕРБ иска оставката на зам.-министъра на екологията / снимка: БГНЕС

От ГЕРБ искат оставката на зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев и цялото политическо ръководство на Министерството на околната среда и водите. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Силвия Хубенова, предаде БГНЕС.

За пореден път се доказва липсата на доверие от страна на ЕК към това правителство и по-специално в сферата на околната среда, подкрепи я депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева.

За по-малко от година вече имаме две дела в Европейския съд, които са стартирали по време на тройната коалиция. Това става, когато природозащитните организации и хората са изключително притеснени относно това, което се случва в Странджа, каза тя.

"Очакваме поредица от други наказателни процедури, причинени от същите тези лица, които бяха на власт", подчерта Василева. Ресорният заместник-министър, който отговаря за биооразнообразието и отпадъците - Чавдар Георгиев, беше този, заради когото започна наказателната процедура по отношение на общия устройствен план в Царево, той беше този, който в средата на 2009 г. не знаеше изобщо какво да прави, когато приключи срокът по Директивата за отпадъците", коментира Василева.

Всички наказателни процедури, предприети в момента към България са стартирани или през периода 2007-2009 г. или заради нарушения, допуснати тогава. Това е ясна демонстрация на липса на доверие и ще доведе до поредица от санкции, прогнозира народният представител. Василева обяви, че ще предизвикат парламентарен контрол и изслушване на министерството, за да се види как те ще се справят с тези проблеми.