Газът поскъпва с 6,7%, а топлото – средно с около 3% от 1 октомври
Газът поскъпва с 6,7%, а топлото – средно с около 3% от 1 октомври / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Парното и топлата вода в страната ще поскъпнат средно с около 3 процента, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране след провеждането на консултативен съвет и закрити заседания.

Увеличението е спрямо юли тази година, когато топлинната енергия поскъпна. Повишението на цените се налага заради поскъпването на природния газ с 6,7 на сто.

В София топлото ще поскъпне от началото на октомври с 3,35 на сто, в Пловдив - с 3,75 процента. Най-голям е скокът в цената на парното и топлата вода в Плевен - с 4,77 на сто. В Габрово цената ще се запази, а тази в Русе се повишава едва с 0,01 на сто. В Перник повишението е 0,72 на сто, в Сливен - 0,3 процента, във Варна - 0,1 на сто, Враца - 2,97 процента, Бургас - 2,12 на сто. Във Велико Търново е единственото понижение, като цената се понижава с 1,38 процента.

Председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев изрази надежда парното да не поскъпва повече през отоплителния сезон. Той обеща, че ако цената на природния газ падне ще намалее и сметките за парно и топла вода. По думите му най-ниската цена на парното в страната е в Бургас. Семерджиев подчерта, че всички топлофикации изпитват затруднения заради ниската събираемост и изрази надежда да не се стига до фалити.