„Газпром” остава компанията с най-голяма капитализация в Европа
„Газпром” остава компанията с най-голяма капитализация в Европа / netinfo

„Газпром” възнамерява да увеличава присъствието си на електроенергийните пазари на Франция, Холандия, Белгия и Германия. Това заяви на годишното общо събрание на акционерите заместник-председателят на Управителния съвет на монополиста Александър Ананенков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ананенков съобщи също, че капитализацията на „Газпром” през 2006 г. се е увеличила с почти 70 процента и в края на годината е била над 270 млрд. долара.

Ананенков, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС, е заявил, че в момента „Газпром” остава най-голямата компания по този показател в Европа и влиза в първата световна шестица. По запаси на въглеводород концернът заема първо място в света.

Компанията планира до 2020 г. да увеличи обема на добива на петрол до над 80 млн. тона, което е съпоставимо с показателите на водещите световни петролни компании, съобщи заместник-председателят, пише БТА.

Обемът на добив на петрол и кондензат на „Газпром” през 2006 г. е достигнал 45,4 млн. тона. Запасите от течен въглеводород са достигнали 2,6 млрд. тона.

В сферата на петролопреработването и продажбите дейността на компанията ще бъда насочена към разширяване на петролопреработвателните мощности, износ на част от добивания петрол, едновременно действие на преработващите активи на предприятията на групата, развитие на мрежата за продажби на петролни продукти.